Att tyda vägmarkeringar

24 november 2022 Helen Johansson

editorial

Lär dig vägmarkeringarnas betydelse

Har du någonsin kört bil och sett en vägmarkering som du inte riktigt kunde förstå? Eller kanske var du ganska säker på att du visste vad den betydde, men du var inte helt säker. Hur som helst är du inte ensam. Vägmarkeringar kan vara förvirrande och även erfarna förare har ibland svårt att tyda dem

I det här blogginlägget tar vi en titt på några av de vanligaste vägmarkeringarna och vad de betyder. När du har läst klart kommer du att vara expert på allt som rör vägmarkeringar!

image

Våra vanligaste vägmarkeringar

En av de vanligaste vägmarkeringarna är den heldragna vita linjen. Denna linje används för att separera körfält för trafik som går i samma riktning. Den används också för att markera vägbanans kant. Du bör aldrig korsa en heldragen vit linje om du inte ska svänga eller byta körfält.

En annan vanlig vägmarkering är den streckade vita linjen. Denna linje används också för att separera körfält för trafik som går i samma riktning, men den är inte lika tydlig som en heldragen vit linje. Du kan korsa en streckad vit linje för att passera ett annat fordon om det är säkert att göra det. Du bör dock alltid vara försiktig när du passerar alla typer av vita linjer.

Linjer används för att markera vägbanans mitt eller för att dela upp trafik som går i motsatt riktning. En enda linje innebär att det är tillåtet att passera om det är säkert att göra det. En dubbel linje innebär att det inte är tillåtet att passera under några omständigheter.

Du kan också se en bruten linje på vägen. Det betyder att det bara är tillåtet att köra om det inte finns någon mötande trafik. Om det finns mötande trafik är det inte tillåtet att köra om.

Vägmarkeringar är en viktig del av säker körning, men de kan ibland vara förvirrande eller svåra att tolka korrekt. I det här blogginlägget tog vi en titt på några av de vanligaste vägmarkeringarna och vad de betyder. Nu när du vet vad alla dessa linjer och symboler på vägen betyder kommer det att bli lätt att köra bil! Om du vill ha mer information rekommenderar vi att du kikar in hos svevia.se/vagmarkering.

Fler nyheter