Din hälsa viktigare än någonsin

29 april 2020 Lily Hansen
Din hälsa viktigare än någonsin

Ta hand om dig, sköt om dig, säger vi ofta till varandra. Eller skriver i meddelanden och e-post om vi är på distans. Vi menar det såklart, men vad innebär det egentligen? Vet vi hur vi ska påverka och stärka vår hälsa och vårt liv? En del uppfattar att det är självklart, att exempelvis äta nyttigt och röra på sig i friska luften. Det är absolut ett gångbart recept, men går det att följa i alla lägen? Livet kan bjuda på både bra och dåliga överraskningar och i perioder är det svårt att motstå frestelser och leva sunt.

 

Inga genvägar till ett bra liv

De flesta har fått med sig en uppsättning maträtter och kanske också recept från uppväxten. Vad du åt som barn och de favoriter du hade då gillar du säkert fortfarande. Samtidigt har kanske resor och en nyfikenhet på andra kök än det svenska gjort att din meny har växt. Förhoppningsvis är din tallrik färgglad och varierad. Det är det enklaste tricket, att se till att det är fler färger än de bruna och beiga på tallriken. Under vår och höst när många känner sig trötta och glåmiga går det fint att komplettera med tillskott från amino.

 

 

Örter och annat godis

Om du är osäker på hur nyttigt du äter kan du göra tester på Livsmedelsverket eller olika hälsosajter. Ta reda på om du behöver justera något när det gäller dina livsmedel. Att addera tomater, spenat eller linser kan göra stor skillnad. Beta-karoten och A-vitamin finns i morötter och har bland annat en stärkande effekt på slemhinnorna. Sätt till örter i torkad form, det har människan gjort i tusentals år. Eller kanske du ska odla egen persilja i köksfönstret, på balkongen eller i trädgården i år? Att byta ut kaffet mot té, i alla fall ibland, är något som många förespråkar också. 

Fler nyheter