Fixa lyxsvit till fiskarna med rätt akvarietillbehör

11 december 2020 jonas olsson
Fixa lyxsvit till fiskarna med rätt akvarietillbehör

Vill du ha sällskap hemma? Känner du att du inte orkar med en livlig hundvalp eller en nyckfull katt? Ett akvarium kan vara det perfekta valet! Du kan njuta av att se på vackra och intressanta fiskar som simmar runt i sitt glashus. De för inget oväsen, förstör inga möbler, smiter inte ut olovligt… Men det är ändå roligt att syssla med akvariet! 

Det gäller att skaffa rätt tillbehör för att fiskarna – och du – ska trivas. Akvariet behöver göras rent regelbundet. Detta kan vara ett odrägligt göromål om man inte har rätt verktyg. Till exempel ett UVC-filter, som används för att rena vattnet från parasiter och algsporer. Detta skyddar också dina fiskar från att bli sjuka.

 

 

Roligt, snyggt och hälsosamt för fiskarna

En koldioxidanläggning är ett annat fiffigt tillbehör. Det tillsätter koldioxid i gasform, vilket gör för ett grönskande akvarium, fullt av växter som tillverkar syre. Ett akvarieunderlägg skyddar glaset i akvariet genom att ta upp eventuella ojämnheter. Du behöver inte oroa dig för att det ska bli fult. Dagens akvarieunderlägg har designats med stilrenhet i åtanke. Oftast syns de inte ens.

Vissa akvarieägare tycker om att spänna fast en bakgrund i sitt akvarie. Är du en av dessa, finns det en viktig detalj du måste tänka på. Antimögelmedlet i våtrumssilikon är giftigt och bör aldrig användas i ett akvarie. Kontrollera därför att det silikon du använder för att fästa din bakgrund är giftfritt.

Visst finns det tillbehör som skapats bara för nöjets skull! Du kan till exempel skaffa en rolig grej som skapar bubblor, och koppla dit en luftslang. Den får det att hända mer saker bakom glasrutan. Tråkiga nödvändigheter som pump och slangar kan lätt gömmas bakom intressanta prylar. Det blir roligare för åskådaren… och fiskarna bryr sig inte. Får de mat och rent vatten trivs de lika bra ändå.

Fler nyheter