Hur det är att jobba i en bilverkstad i Hudiksvall

31 juli 2021 william eriksson
Hur det är att jobba i en bilverkstad i Hudiksvall

Hudiksvall är en mindre ort i södra delen av norrland. En sådan ort som många skulle säga att “där känner alla varandra”. Med andra ord, om du jobbar i en bilverkstad i Hudiksvall blir du snart känd som killen eller tjejen som jobbar där.

Att jobba på en bilverkstad är inte längre ett lika smutsigt jobb som det var en gång i tiden. Nuförtiden använder man ofta tunna och bekväma, men ändå skyddande handskar för att ta hand om händerna. Nyare bilar har ofta en skyddande plast som göra att undersidan av motorn inte blir lika smutsig som tidigare. Mycket felsökning görs dessutom via en dator, och ett arbete kan vara att radera eller undersöka felkoder.

Varje mekaniker får sina bilar tilldelade varje morgon med en beskrivning om vad som ska göras under dagen. Varje arbete har sin beräknade arbetstid som det ska ta. Blir man klar i förtid med dagsuppgifterna får man städa sin plats och sedan hjälpa någon annan att bli klar. I slutet av varje arbete anteckningar mekaniker vad som gjordes på bilen.

 

 

Arbetstider och pauser som mekaniker

De flesta mekaniker börjar klockan åtta och slutar klockan fem i vanlig ordning, medan andra jobbar sju till fyra. De har såklart heliga fikapauser och en trevlig lunch i lunchrummet. När slaget slår fika eller lunch, släpper de flesta verktygen på en gång. Med andra ord är det mångt och mycket som vilket jobb som helst.

 

En kort utbildning för att jobba i bilverkstad

För att bli mekaniker går de flesta en treårig gymnasieutbildning. Andra är självlärda i pappas och mammas garage. Ytterligare några går en yrkesutbidning, kanske för att komplettera kunskapen som de fått i garaget där hemma och på så vis få ett bevis på deras förmåga. Det finns alltså många sätt att bli bilmekaniker på och inget sätt är nödvändigtvis bättre än det andra. 

 

Fler nyheter