Sångröster som berör

23 april 2019 Mikael Barani
Sångröster som berör

I en tid då musik avhandlas lika snabbt som memes på Reddit behöver vi stanna upp och njuta av den mänskliga rösten. Det finns många stunder vid en mikrofon som förtjänar mer uppmärksamhet, alternativt behöver vi påminnas om att de existerar. 

Nedan följer tre låtar som alla har sin unika charm, framburna av en stark och personlig sånginsats. Känner du själv kallet till att sjunga så hittar du all utrustning du behöver på DanGuitar. 

Heather Nova – ”Island”
Kanske krävs det att man spenderade större del av sin barndom på en 13 meter lång segelbåt för att sjunga lika skärande vackert som Heather Nova gör på ”Island”. Den nästa sex och en halv minuter långa låten inleds med att Novas höga stämma ekar som en sonisk fyr i ett oändligt mörkt hav. Hon låter trött, sökande och samtidigt stark och helt på det klara med vad som behövs: ”I need an Island, somewhere to sink a stone. I need an island, somewhere to bury you.”

Kristofer Åström – ”The Old Man’s Meadow”
Kanske mest känd från Fireside har denne sångare från Luleå ändå släppt fler skivor som soloartist än som medlem i nämnda band. Rent sångtekniskt ligger han kanske i lä jämfört med Heather Nova, men i ”The Old Man’s Meadow” lyckas han pricka in ljudet av ensamhet på ett spöklikt sätt. Med skönsång på gränsen att bryta över till skrik, lagd med reverb långt bak i ljudbilden, skapas en unik upplevelse.

Susanne Sundfør – ”Oblivion”
Norskan Susanne Sundfør har en spännande röst. Stadig som en laserstråle skär den genom ljudbilden. Oavsett om hon, som här, sjunger med franska M83 eller med Timbuktu i ”Kapitulera” så är hennes vokala insats den bärande delen av låten. Som soloartist har hon utforskat både folkpop, electronica och mer avskalad pianomusik.

 

Fler nyheter