Se till att avsättning till tjänstepension sköts även när du inte kan arbeta

03 januari 2022 Cecilia Olsson
avsättning till tjänstepension

editorial

Att gå i pension bör vara något som man kan se fram emot. Många drömmer om att själva kunna styra sina dagar och kanske få mer tid till ett intresse som man inte riktigt har haft möjlighet att prioritera tidigare. För att det ska vara möjligt så gäller det i regel att man får en bra pension. Även om alla har rätt till den allmänna pensionen så behöver den ofta kompletteras för att inkomstskillnaden inte ska bli allt för stor när det är dags att gå i pension. Privat sparande är viktigt men framförallt är tjänstepensionen avgörande.

Arbetsgivaren betalar inte in premien till tjänstepension när du är sjukskriven eller föräldraledig

När man har en anställning och arbetar enligt avtal så betalar i regel arbetsgivaren in pensionspremien till tjänstepensionen. När man däremot inte arbetar utan istället får sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, arbetsskadelivränta, föräldrapenning eller graviditetspenning så betalar inte arbetsgivaren in premien.

avsättning till tjänstepension

Under den perioden kan det istället vara möjligt att ansöka om pensionsavsättning från premiebefrielseförsäkringen. Det säkerställer att avsättningen till tjänstepensionen fortsätter som vanligt även då man av någon anledning inte kan arbeta. På https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/ går det att läsa mer om Afa Försäkring samt skicka in en ansökan.

Avsättning till tjänstepension ökar chanserna att leva bekvämt på ålderns höst

Genom att se till så att premien betalas in hela tiden så ökar du chanserna att få en bekvämare pension rent ekonomiskt. Då kan det vara möjligt att i stort sett fortsätta leva som du gjort tidigare, med fördelen att du själv får bestämma över din tid och inte längre behöver gå till något arbete.

Därför bör du vara noga med både det privata sparandet och se till att tjänstepensionen blir så hög som möjligt genom att premien betalas in utan avbrott. Det ger goda förutsättningar när det väl är dags att sluta arbeta och istället njuta av pensionen. 

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://dagligt-talat.se/

https://dagligtnytt.se/

https://Info-posten.se/

https://informationer.se/

https://informativt.se/

https://KortSagt.se/

https://NyttOchKrytt.se/

https://NyttPåTavlan.se/

https://SedanSist.se/

https://solonyheter.se/

https://svenska-nyheter.se/

Fler nyheter