Snabb hjälp med tandvärk och annan akuttandvård nära Odenplan

23 november 2021 patrick pettersson
Snabb hjälp med tandvärk och annan akuttandvård nära Odenplan

editorial

Plötslig tandvärk, olyckor med utslagna tänder eller ett kraftigt slag mot munnen och tänderna, kräver akut tandvård. Tandvärk kommer ofta av att man har någon typ av infektion i tanden. Ändrar tanden dessutom färg och får en gråaktig ton kan roten vara skadad och då bör man omgående uppsöka en tandläkare. Jourtandläkare, eller akuttandläkare som det också kallas, kan hjälpa till vid akuta tandbesvär på kvällar och helger. Ofta har de ordinarie tandläkarna också akuttider avsatta under dagtid och kvällstid för patienter som behöver komma med kort varsel.

När man går till tandläkaren akut får man först och främst hjälp med att avhjälpa smärtan. Gäller problemet en trasig tand, eller en lagning som lossnat, brukar tandläkaren provisoriskt laga tanden för att komma tillrätta med det akuta problemet. Sedan får man komma tillbaka på ett uppföljande återbesök under ordinarie öppettider för att åtgärda problemet ordentligt. Gäller det en eller flera utslagna tänder tittar man på hur dessa kan ersättas med exempelvis implantat. 

 

image

 

Smidig och bra akuttandvård nära hemmet

Har man akuta problem med en eller flera tänder ska man inte vänta med att söka vård utan genast kontakta en akuttandläkare. Då det oftast känns tryggast att gå till den ordinarie tandläkaren, kan det vara en god idé att först kolla om denne har några lediga akuttider. Går inte det får man söka sig vidare. Vill man har förslag på kliniker som erbjuder akuttandvård rund Odenplan eller i andra delar av Stockholm finns det bra sidor på nätet som samlar alla kliniker och de lediga tider som finns. 

Här är ett bra exempel på en tandvårdsklinik som både erbjuder vanlig tandvård men som även har akuttandvård: tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar. Ett tips är att välja en tandvårdsklinik som inte ligger alltför långt bort från hemmet eller arbetsplatsen. Eller som det åtminstone är enkelt att ta sig till.

Fler nyheter