Bygg ett orangeri med takskivor

27 december 2020 jonas olsson
Bygg ett orangeri med takskivor

I takt med att odlingsintresset har ökat i vårt land är det allt fler som också vill förlänga säsongen eller skydda sina älskade växter från kylan genom att bygga växthus, orangeri eller vinterträdgård. Men vad skiljer de olika byggnaderna åt?

Ett växthus är till för att man där ska driva upp plantor, och för detta behövs det rejält med ljus. Därför är både tak och väggar, helt eller delvis, gjorda av ett genomskinligt material som exempelvis glas eller takskivor

Orangeri är ett låneord från franskan och som syftar på frukten apelsin. Ett orangeri har precis som växthuset väggar och tak av glas eller något annat genomskinligt material, men är främst till för att förvara växter som är känslig för kyla i som exempelvis apelsinträd och andra citrusväxter. Därför är ett orangeri också uppvärmt. 

En vinterträdgård är också ett slags växthus med genomskinliga tak och väggar men är till för att odla tropiska växter i och är därför ordentligt uppvärmt.

Behåll värmen inomhus

De senaste åren har orangeriet även fått en utökad funktion och byggs allt oftare ihop med det övriga bostadshuset och blir ett extra rum för avkoppling. Då är det extra viktigt att man även tänker på isoleringen och bygger sitt orangeri på bästa sätt, i alla fall om man vill kunna nyttja sin utbyggnad redan tidigt på våren men även ända in på vintern. 

I stället för att använda glas kan man med fördel bygga taket av särskilda kanalplastskivor eller takskivor som har en mycket hög isoleringsförmåga. Materialet består av flera skikt och som bildar fickor som fungerar isolerande eftersom de håller värmen i taket. 

Takskivor går att få i alla möjliga tjocklekar och u-värden. På så vis kan man optimera orangeriets energieffektivitet och slippa oroa sig för stigande energiförbrukning. Men inte sällan påverkas också husets uppvärmningskostnader positivt då tillbyggnaden också skyddar det. 

 

Fler nyheter