Förvara farliga ämnen i kemikalieskåp

17 februari 2021 william eriksson
Förvara farliga ämnen i kemikalieskåp

Kommer du ihåg hur det var på kemilektionerna i skolan? Kemisalen var en speciell sal där man behövde ha både labbrock, handskar och skyddsglasögon på sig när man experimenterade med de olika kemikalierna. Vilket är helt i sin ordning. Kemikalier är inga leksaker. De kan vara mycket farliga, för att inte säga dödliga, om de används på fel sätt eller bara hamnar i fel händer. 

Det är just av den anledningen som kemikalier ska förvaras i ett alldeles särskilt kemikalieskåp. Gärna högt upp med ett säkert barnlås. Och slarva för helskotta inte bort nyckeln. Om en liten unge tar sig in i kemikalieskåpet, utlöser en explosion och förlorar båda händerna och synen – eller dör – så är det ditt ansvar. Förutsatt att det är du som är ansvarig för skåpet och kemikalierna såklart. Det är fallet för inte minst många kemilärare. 

 

 

Produkter inte att leka med

Det är ingen dum idé att ha ett låst kemikalieskåp på hemmaplan också. Hemma i din egen lägenhet. För där springer väl också barn då och då? Eller smarta husdjur som vet hur man öppnar dörrar och skåp? Underskatta inte hundens förmåga att ta sig in i ett skåp med ett vanligt handtag.

Ditt kemikalieskåp ska naturligtvis inte vara utrustat med ett handtag som vem som helst kan öppna. Det är bara ett begränsat antal människor som ska ha tillgång till det här skåpet. Kemikalier är inte att leka med. Det är därför man kan se varningssymboler som eldsvådor och till och med dödskallar på burkar och flaskor med kemikalier i.  

Anledningen till att du hittar hemska och skräckinjagande symboler som dessa på produkterna är förstås att de är farliga. De gör sig bäst inlåsta i kemikalieskåpet om de inte ska användas av professionella kemister. Lämna kemikalierna till experterna. Det är inte värt att experimentera eller slarva med produkter av det slaget.

Fler nyheter