Går inte att köpa hus utan att köpa dörr

28 april 2021 jonas olsson
Går inte att köpa hus utan att köpa dörr

Knack knack. Vem där? Så där inleds de klassiska knack knack-skämten som ofta har poängen att mottagaren ska fråga sig fram till slutklämmen. Premissen är att skämtet på något sätt har knackat på din ytterdörr för att presentera sig. 

Du öppnar dörren och välkomnar in skämtet i ditt hem. Det är inte alltid skämtet går hem. Det kan förstås vara fruktansvärt torrt och tråkigt, till och med motbjudande. Men det är inte alltid du uppskattar alla som knackar på din ytterdörr heller. 

När du hör de där tre knackningarna på ytterdörren som vittnar om att någon står precis utanför din bostad och vill någonting rusar tankarna genom huvudet. Vem är det som har haft mage att ta sig så långt in på din integritetszon och vågat sig ända fram till ytterdörren? Ibland är det ett eller flera Jehovas vittnen som undrar om du har tid att prata om Gud och Jesus. Ibland är det en försäljare som undrar om du är nöjd med din nuvarande dammsugare. 

 

Är du ett spöke?

Nu har du ju dock privilegiet att själv bestämma huruvida du faktiskt vill öppna ytterdörren eller inte. Det var väl hela poängen med att köpa dörr, att själv bestämma vem som ska få komma in och vem som inte ska få detAnnars hade du lika gärna kunnat ha ett hål i väggen. Ett hål där vem som helst hade kunnat komma och gå som de ville. Det låter naturligtvis helt otänkbart.  

Hela idén av ett hus utan ytterdörr är bisarr. Det går liksom inte ens att föreställa sig. Tänk att vara ett pizzabud som ska leverera pizza till ett hus utan dörr. Var ska du knacka? Var ska du öppna? De enda som kan bo i dörrlösa hus är nog spöken. De går rakt genom väggarna och behöver inga dörrar. Men du är väl inget spöke? 

Fler nyheter