Hjälpmedlen som gör jakten både tryggare och mer framgångsrik

09 juli 2021 Mikael Barani
Hjälpmedlen som gör jakten både tryggare och mer framgångsrik

Tidlös är den känsla som infinner sig när vi befinner oss ute i skog och mark. Tidlöst är också det surrande som infinner sig runtomkring oss när vi vandrar i denna miljö – myggorna har trots allt befunnit sig på jorden sedan dinosauriernas tid.
Tänk ändå, att dela irritationsmoment med en tyrannosaurus rex.

Den synkroniserade jakten

Nåväl, vi har idag utrustning som jätteödlorna inte hade hjärna nog att konceptualisera medan de irriterat försökte vifta bort den. Det gälle för övrigt även när det kommer till ett annat intresse som vi delade med dessa jättelika köttätare: jakt.

Idag kan vi nämligen orientera oss över stora avstånd tack vara hjälpmedel som en jaktradio: https://www.bearplayshop.se/jaktradio-radiotillbehor/jaktradio/. I vissa sammanhang är det rentutav farligt att inte kunna kommunicera med de delar av sitt jaktlag som man inte har ögonkontakt med.

Sedan finns det förstås de som faktiskt dras till den mer ursprungliga jakten. Att glida omkring i skogen med pil och båge för att försöka fälla ett byte. Det tar enormt mycket kunskap och tålamod för att det ska bli rätt. Skjuter man med både minskar nämligen både avståndet och möjligheten till att träffa det som man siktar på.
Det krävs med andra ord en trygg jägare som vet att det är bättre att släppa ett byte än att riskera att skada det med ett icke-fatalt skott.

Då kan det vara skönt att veta att en gevärskula oftast sköter jobbet till 100 procent – så länge man siktar rätt. 
Det finns nämligen inget som är både sorgligare och – ibland – farligare än ett skadeskjutet djur som man tappar bort. 

För i motsats till vad vissa verkar tro är jakt inte djurplågare. Det handlar istället om att både skaffa sig mat och hålla ned bestånden för att människors vardag inte ska påverkas negativt.
Mycket av vår bekvämlighet hänger nämligen idag på att vilda djur inte utsätter oss för fara.

Fler nyheter