Så stor roll spelar retoriken inom juridiken

10 augusti 2020 jonas olsson
Så stor roll spelar retoriken inom juridiken

Cicero var en romersk politiker och retoriker som praktiserade i det gamla Romarriket, drygt 100 år före vår tideräkning. Han var en man som utan tvekan hade fått talets gåva. Med sin retoriska skicklighet och vassa argument kunde han skapa stor förändring i dåtidens Lazio under sin livstid.

Men Ciceros betydelse har fortsatt långt efter hans död och lever kvar som en inspirationskälla ända in på 2020-talet i alla delar av världen. Inte minst för alla juriststudenter och även färdiga advokater. För är det någonting en advokat gör är det att argumentera. Visst måste man kunna lagen, men för framgångsrika advokater handlar succé minst lika mycket om god retorik. 

Förvandla skyldig till oskyldig 

Göteborg ligger långt från Italien och Lazio, men ändå har en advokat i Göteborg nog mer gemensamt med Cicero än vad som först kanske kommer till ytan. Trots att det skiljer över 2 000 år från Ciceros dagar till nuvarande praktiserande advokater. Men en advokats jobb handlar mycket om att övertyga både rätten och allmänheten och media. En till synes otvivelaktigt övertygelse om en misstänkt mördares skyldighet kan med stor kompetens och retorisk skicklighet förvandlas till ett tvivel som istället friar personen i fråga.  

Rätt till advokat 

Att ha en skicklig advokat vid sin sida kan vara skillnaden på liv och död för en del människor. Inte i den bemärkelsen att man riskerar att få dödsstraff då det inte existerar i Sverige. Men ett liv kan likväl förstöras av att man bli fälld i rätten. Blir man dessutom dömd som oskyldig har ingen rättvisa skipats överhuvudtaget. Det är advokatens uppgift att se till att du får just rättvisa. Man kan inte begära att man ska försvara sig själv mot en åklagare. Det är inte heller någonting man behöver göra om man är misstänkt. Du har alltid rätt till en advokat vid din sida.

Fler nyheter