Tänk om farao hade en modern lyftkran

26 augusti 2019 Lily Hansen
Tänk om farao hade en modern lyftkran

Högt över marken svävar ett enormt betongblock. Hur är detta möjligt? Var har vi hamnat i världshistorien. Tänk för några tusen år sedan när pyramider byggdes i Egypten. Hur många män krävdes inte för att baxa dessa massiva block högre och högre ända tills toppstenen lades på plats? Redan då var människan finurlig och kunde med smarta lösningar kombinerat med samlad muskelkraft genomföra otroliga byggprojekt. Just smarta lösningar har alltmer ersatt rå kroppsstyrka, och idag kan helt oerhörda byggnadsverk uppföras ganska oberoende av muskelkraft, men med starka maskiner och avancerad teknik. 

 

Mycket har hänt på några tusen år

Just detta att kunna lyfta något extremt tungt på plats i ett nafs skulle nog få vilken farao som helst att bli grön av avund. Och det kan man göra nuförtiden. Högt upp, högre än Cheopspyramiden, vilket lyft jämfört med dåtidens slit och släp. Och det behöver inte ta generationer att bygga färdigt som antas vara fallet i det gamla Egypten. Man vet inte säkert hur man gjorde då – det vilar fortfarande stor mystik över detta. Men man vet hur man gör idag. Och det går definitivt fortare. För kranlyft i luleå kan du besöka https://havator.se/  så får du se.

 

 

Lyftkranar i många varianter

Sedan behöver ju inte allt vara av pyramidstorlek. Det kan lika gärna vara en liten friggebod på 15 kvadrat som ska transporteras från en stad till en annan och sedan lyftas in på en villatomt. Kranar finns i många varianter för olika ändamål. Passerar man en hamn finns det kranar. I gruvor används kranar. När en bro byggs och även vid olyckor och haverier används kranar. Oavsett vad som ska lyftas så används smarta och kraftfulla lösningar när muskelstyrkan inte räcker till. I princip är det som på faraonernas tid,  med skillnaden att vi befinner oss några tusen år i framtiden.

Fler nyheter